Шангај Дизниленд парк

Шангај Дизниленд парк

Шангај Дизниленд парк е тематски парк се наоѓа во Пудонг во Шангај, кој е дел од Дизни одморалиште на Шангај. Изградбата започна на 8 април 2011 година, паркот отвори на 16 јуни 2016.

Паркот зафаќа површина од 3,9 квадратни километри (1,5 квадратни милји), кој чини 24,5 милијарди јени, вклучувајќи и на површина од 1,16 квадратни километри (0,45 квадратни милји). Покрај тоа, Шангај Дизниленд одморалиште има вкупно 7 квадратни километри (2,7 sq mi), освен за првата фаза на проектот кој е 3,9 квадратни километри (1,5 sq mi), постојат уште две области за експанзија во иднина.

Паркот има седум тематски области: Мики авенија во Њујорк, градини на имагинацијата, FantasyLand, богатство Cove, авантура Остров, Tomorrowland и Toy Story земјиште.